Land, himmel och hav

Det finns alltid något nytt hitom och bakom horisonten

Brasilianska stenar.

Lajedo de Pai Mateus är en stenig höjd som ligger i staden Cabaceiras, i delstaten Paraíba, Brasilien. Den har ungefär 1,5 km² och cirka hundra stora rundade stenar (väger upp till 45 ton) som sticker ut på den något konvexa ytan och den glesa vegetationen i Cariri Paraibano-regionen.
Bergformationen är resultatet av markslitage över miljoner år på grund av naturliga sprickor och stora temperaturvariationer. Ett av de mest berömda blocken är hjälmstenen på grund av sin speciella form.I vissa stenar finns det grottmålningar som tillskrivs Cariri-indianerna, som bodde i regionen för cirka 12 tusen år sedan. Legenden säger att fader Matthew skulle vara en eremitläkare som bodde i den regionen runt det artonde århundradet, destinationen för många människor som sökte honom att konsultera. Lajedo ligger cirka 25 km från centrum av Cabaceiras (grusvägstransport) och ligger på en privat egendom.

Källa Wikipedia

Inlagt 2019-11-06 14:24 | Läst 2294 ggr. | Permalink
Spektakulär natur som jag inte ens kände till att den fanns. Stenen på den tredje bilden funderar man ju lite på hur den kan ligga som den gör, eller så är det en synvilla :-)
Hälsningar Lena
Svar från Benbjo 2019-11-07 22:04
Hej Lena!
Tack för din kommentar. Ja, det ser ju lite märkligt ut men det är ingen synvilla. Denna väldiga sten ligger faktiskt på det här sättet. Men det ser ju en aning osäkert ut.

Hälsningar
Bengt
Spännande, helt okänt också för mig. Tredje bilden lyfter ju extra med den vackra kvällssolen bakom molnet! Hälsningar/ björn T
Svar från Benbjo 2019-11-07 22:02
Hej Björn!
Tack för kommentaren. Men menar du inte den femte bilden med de två stenarna? "Herr och fru sten" som njuter av solnedgången :)
Hälsningar
Bengt
Khalad 2019-11-07 23:23
Såklart, femte :-)
Märkliga stenar, drar tanken lite till de stenar vi såg på Franz Josephs land.
https://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/frans-josefs-land-champ-island.htm
Inte riktigt samma form men ändå märkliga skapelser som i dina bilder.
Intressant att få se.
Svar från Benbjo 2019-11-07 22:13
Hej Margareta!
Tack för kommentaren. Jag kollade dina bilder från Franz Josephs land. Också sevärda stenar men rundare :). Ha det gott.
Hälsningar
Bengt



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver