Land, himmel och hav

Det finns alltid något nytt hitom och bakom horisonten

Tjurfäktning med rep

På 1600-talet hade man på den azoriska ön Terceira ett överflöd av nötkreatur. Det sägs att det fanns över 100.000 djur på ön. Många av nybyggarna kom från provinser i Portugal där tjurfäktning var ett vanligt inslag. Man startade då på ön regelbundna tjurfäktningar som kallas "Touradas a corda", tjurfäktning med rep. Det äger rum på en gata i byn eller ibland vid en strand. Några män som kallas "Mascarados da corda", maskerade män med rep, håller tjuren i ett långt rep och modiga personer i publiken utmanar tjuren med paraply eller något färgat tygstycke. Det gäller att hålla sig undan när tjuren anfaller för trots att tjurens horn är är försedda med skydd så kan det uppstå skador om man blir stångad. Den här formen av tjurfäktning finns endast på Terceira.

Inlagt 2017-02-07 12:11 | Läst 3359 ggr. | Permalink
Män skall visa sitt mod; mot tjurar, köra på bakhjulet i 110 med MC, hänga i fingrarna 300 meter över marken under en klippa t.ex. Så har de gjort i alla tider. Kan syftet vara den interna rangordningen och/eller imponera på kvinnor? Blir kvinnor imponerade? Ja, jag vet inte. Det finns ju adrenalinberoende människor också. Unga män har ju sin "odödlighetsålder" när de kan hitta på farliga saker utan att reflektera närmare över konsekvenserna, som äldre är jag försiktig när jag går på isig trottoar. Det ändrar sig med åldern. Själv försöker jag imponera på frun med att t.ex. laga middagen och se till att hon har det bra.
Svar från Benbjo 2017-02-08 16:40
Tack för kommentaren! Ja, det är märkligt att vad som än händer i världen så är detta att män skall visa sitt mod genom att utföra farliga saker något som inte förändras. Jag som inte är bra på att laga mat får väl hitta på något annat att imponera på min fru med :).
Med önskan om en fin kommande fotovår.

Mvh
Bengt
Även om tjuren inte blir fysiskt skadad ogillar jag starkt alla typer av jippon med djur inblandade där dom stressas och hetsas för att roa människor, usch.
Svar från Benbjo 2017-02-08 16:48
Hej Sirpa!
Tack för kommentaren. Jag håller med dig. Det är aldrig roligt att se hur djur utnyttjas varken när det gäller tjurfäktningar eller djur på cirkus. Men det är alltid intressant att se andra länders seder och bruk när man vistas där under en lång tid. Om man skall se lite positivt på den här s.k. tjurfäktningen är väl det att tjuren, även om den blir stressad, löper mindre risk att skadas än de som utmanar den. Vilket händer ganska ofta.

Vänliga hälsningar
Bengt
Lustigt så små tjurarna är. En intressant bilddokumentation. Egentligen håller jag med Sirpa, stressade djur som underhållning är inte min grej.
Svar från Benbjo 2017-02-08 17:28
Hej Ernst Göran!
Tack för kommentaren. Intressant iakttagelse att tjurarna är små. Det har jag inte tänkt på. Vad jag har fått fram så är de uppfödda i mittregionen på ön. Som jag skrev till Sirpa så är inte jag heller så förtjust i hur man använder djur för underhållning.
Vänliga hälsningar
Bengt
Underliga seder finns det över världen, ofta finns det förstås en logisk förklaring till hur de uppstått.
Intressant men lite svårt för en oansat att begripa varför man utsätter sig för den faran. Fast en del klättrar i berg för att visa sitt mod och utmana sig själv, kanske det samma här.
Hur som helst så är det intressanta bilder.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?